نگاهی به فرایند زیستی میوه ها و سبزیجات پس از برداشت
در این مقاله به موضوع تنفس میوه و سبزی میپردازیم که فهم کامل این موضوع لازمه تهیه بستهبندی های مناسب برای میوه و سبزی است.
از دیرباز یکی از اجزای اصلی سبد خوراکی ما خانواده میوه ها، سبزی و صیفی جات بوده اند. این گروه از مواد غذایی منبع سرشاری از انواع ویتامین، مواد معدنی، آنتی اکسیدانت و فیبر هستند و در عین حال مقادیر بسیار کمی چربی و کالری دارند. به همین دلیل با قرار گرفتن مقدار کافی از انواع میوه، سبزی و صیفی در رژیم غذایی روزانه، خطر ابتلا به انواع بیماری های مزمن و از جمله سرطان، بیماری های قلبی – عروقی، دیابت و فشار خون کاهش می یابد.
میوه ها، سبزی و صیفی جات نقش حیاتی در زندگی روزمره ما دارند. مانند هر کالای دیگر این گروه نیز توسط یک زنجیره تامین که از مزرعه شروع شده و به سفرهی خانه های ما ختم می شود. متاسفانه باید گفت مقدار اتلاف و هدر رفت این گروه با ارزش از مواد غذایی در زنجیره تامین آن ها بسیار زیاد است و در هر سال حدود 30 تا 50 درصد از انواع میوه، سبزی و صیفی اتلاف یا به هدر می رود و حجم بالایی از منابع غذایی ما از دسترسمان خارج می شود. این میزان اتلاف و هدر رفت بسیار زیاد علل متعددی دارد، اما یکی از مهمترین دلایل آن عدم نگهداری اصولی و علمی این محصولات پس از برداشت است.
در حقیقت میوه ها، سبزی و صیفی جات پس از برداشت از بوته و درختچه نیز موجودات زنده ای هستند که تنفس می کنند و دچار بیماری می شوند. همچنین میزان تنفس میوه و سبزی تعیین کننده نرخ متابولیسم و پیرشدگی آن ها است. به دلیل آنکه شناخت میزان تنفس و عوامل موثر بر آن می تواند به کنترل مقدار تنفس و در نتیجه میزان پیرشدگی و طول عمر ماندگاری این محصولات کمک کند، لذا محققین کشاورزی تحقیقات و آزمایش های گسترده ای در زمینه نرخ تنفس انواع میوه، سبزی و صیفی انجام داده اند. در حقیقت اگر بتوان میزان تنفس این محصولات را کم کرد، می توان کیفیت آن ها را مانند لحظه اولیه برداشت حفظ نمود و در نتیجه زمان ماندگاری آن ها را طولانی تر و از میزان اتلاف و هدر رفت آن ها کاهش داد. همچنین با افزایش نرخ تنفس امکان ابتلای این محصولات به حملات میکروبی و شروع فرایند فساد محصول نیز بیشتر می شود.
مهمترین عواملی که بر نرخ تنفس انواع میوه، سبزی و صیفی تاثیر گذار است، عبارتند از:
- نوع و نژاد محصول ( برای مثال نرخ تنفس خیار با گوجه متفاوت است و همچنین انواع نژادهای مختلف خیار، مانند خیار خاردار و خیار اصفهان، نیز نرخ های تنفس مختلفی دارند.)
- دمای نگهداری ( به صورت کلی با افزایش دمای نگهداری میزان تنفس نیز بالا می رود.)
- اتمسفر محل نگهداری ( برای مثال تغییر در ترکیب گازها یا اضافه کردن یک گاز خاص به فضای نگهداری محصولات می تواند نرخ تنفس و پیرشدگی آن ها را تغییر دهد. برای نمونه کاهش غلظت گاز اکسیژن یا افزایش غلظت گاز دی اکسید کربن می تواند میزان تنفس را کاهش دهد.)
- آسیب دیدگی بافت بر اثر ضربه یا برش خوردن ( برای مثال میوه های برش خورده نرخ تنفس بیشتری نسبت به انواع کامل دارند.)
در بخش های بعدی این مقاله با نرخ تنفس محصولات کشاورزی بیشتر آشنا خواهیم شد و در هر مورد مهمترین نکاتی را که منجر به افزایش زمان ماندگاری این محصولات می شود، ذکر خواهیم کرد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.