راه حل هایی برای نگهداری طولانی مدت بادمجان
بادمجان که با نام های دیگری چون بادنجان یا کهپَرَک، که نامش از واژه های پارسی پاتنگان و پاتمگان گرفته شده است، گیاه بومی هندوستان است. بادمجان گیاهی ظریف و گرمسیری است، و در مناطق معتدل کشت می شود. این گیاه تخم مرغی شکل معمولا به صورت کشیده است و به رنگ بنفش تیره می باشد. هر چند انواع دیگر آن مانند بادمجان سفید و لامپی نیز وجود دارند. با توجه به بافت متراکم و حجم بادمجان، در برخی از غذاهای گیاهخواران به عنوان جایگزین گوشت به کار می رود. پوست بادمجان نیز قابل خوردن است و برای طبخ آن از سرخ یا گریل کردن استفاده می شود.
به صورت کلی بادمجان خام و رسیده حاوی 92 درصد آب، 6 درصد کربوهیدرات، 1 درصد پروتئین و مقادیر ناچیزی چربی است. چین بزرگترین تولید کننده بادمجان در سراسر دنیا است. در هر سال تقریبا 35 میلیون تن بادمجان در مزارع چین برداشت می شود. پس از چین، هند، مصر، ترکیه و ایران مقام های بعدی را در تولید بادمجان دارند و به تنهایی نیمی از بادمجان های مصرفی در کل دنیا را تولید می کنند.
با توجه به شرایط کشت و درجه حرارت، مدت زمان گلدهی تا برداشت بادمجان 10 تا 40 روز است و مهمترین ویژگی های یک نوع با کیفیت را می توان موارد زیر دانست:
استحکام و براق بودن، تلخ نبودن مزه، پر تخمه نبودن، شکل تخم مرغی و نزدیک به کروی، رنگ پوست بنفش تیره، اندازه های یکسان و یکنواخت، سبز بودن غلاف گل، نداشتن لک و زدگی،
به منظور جلوگیری از فساد و از دست رفت آب بادمجان، این محصول باید در محدوده دمایی 10 تا 12 درجه سانتیگراد نگهداری شود. به دلیل حساسیت بادمجان به سرما و وجود محتوای آب زیاد در این محصول، نگهداری آن به مدت طولانی در دماهای کمتر از 10 درجه سانتیگراد منجر به بروز سرمازدگی و سپس فاسد شدن آن می شود. برای مثال نگهداری بادمجان در دمای 5 درجه سانتیگراد، در مدت زمان کوتاه 1 تا 4 روزه منجر به فاسد شدن محصول می شود. رطوبت نسبی مناسب برای افزایش زمان ماندگاری بادمجان و حفظ کیفیت اولیه آن، 90 تا 95 درصد است.
بیشترین مدت زمانی که می توان بادمجان را با کیفیت خوب نگهداری کرد، 14 روز است و در زمان های بیشتر کیفیت بصری آن به شدت کاهش می یابد و با از دست دادن آب، محصول چروک و خشک می شود. نکته مهم دیگر در مورد نگهداری بادمجان حساسیت آن به وجود گاز اتیلن است. وجود بیشتر از 1 ppm گاز اتیلن در فضای نگهداری بادمجان منجر به وقوع واکنش های فساد محصول، تغییر رنگ و جدا شدن کاسه گل می شود. به منظور جلوگیری از این پدیده بادمجان را نباید در مجاورت با موز، گوجه فرنگی و خربزه ذخیره سازی کرد.
به منظور دستیابی به حداکثر زمان نگهداری بادمجان، بایستی از بسته بندی های اتمسفر تعادلی یا EMAP (Equilibrium Modified Atmosphere Packaging) استفاده کرد. این بسته بندی ها به صورت خاص برای نگهداری بادمجان طراحی می شوند و پس از گذشت مدت کوتاهی از قرار دادن محصول در آن، غلظت گازهای موجود در بسته بندی به مقادیری می رسد که مدت زمان نگهداری آن را به بیشترین مقدار ممکن افزایش می دهد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.